Menü

0

₺0.00

Motosiklet sürücülerinin en çok merak ettiği konular arasında motosiklette debriyaj ayarı nasıl olur konusudur. Motosiklet sürücüleri içinde motosiklet içinde en çok yapılması gereken ve özen isteyen bir işlemdir.

Debriyaj Nedir?

Debriyaj motorun tekerle olan bağlantısını kuran veya bu bağlantıyı ayıran parçadır. Motosiklette bulunan debriyaj çekiş kuvvetini arka tekere iletir veya da kesme görevini yerine getirir.

Motosiklette Debriyaj Sisteminin Çalışması

Motosiklette de arabada da debriyaj mantığı aynı şekilde işler. Fakat motosiklet ve arabaların parçaları boyutları ve tasarımları değişiklik gösterir. Motosikletin arabaya göre debriyaj farkı, sıralı şanzıman kullanmasıdır. Motosikletteki debriyaj; motor gücüyle şanzıman arasındaki bağlantıyı açıp kapatan parçadır. Motosiklete bindiğiniz zaman çalıştırırken, motorun tüm gücünü hissediyorsunuz. Sonrasında bu gücün altınızda bulunan tüm beygirler, parçanın birleşmesiyle lastiğe iletiliyor.

Debriyaj sisteminin Parçaları

Debriyaj tası, debriyaj göbeği, debriyaj plakalar, debriyaj sacı, debriyaj balatası, basınç plakası, debriyaj yayaları, debriyaj maneti, debriyaj teli gibi parçaların hepsi debriyaj sistemini oluşturur.

Motosiklette Debriyaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Sürücüler; motosiklette debriyaj ayarı yaparken birçok farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Öncelikle; motosikletin içindeki debriyaja manette ki gücü iletmenin 2 yöntemi vardır.

İlk Yöntem; Telli tip debriyajdır. İkinci yöntem ise hidrolik tip debriyajdır.

Bu noktada hidrolik debriyaj aktarımı çoğu zaman, 1000cc motosikletlerde hatta daha 1000 cc üzerinde olan motosikletlerde bile olabilir. Bu motosikletler çok nadir olduğu için, ele almamıza gerek yok. Bu tip motosikletiniz varsa kılavuzunu okuyarak genel bir bilgi alabilirsiniz. En fazla hidrolik tip debriyaj kullanan marka KTM’dir.

Debriyaj maneti ve manetlerin ayarları çok farklı bir ayarlama sistemi olmadığı için, tüm motorlarda aşağı yukarı aynı sistem uygulanır. Bazı motorlarda, alt kademesine ulaşmak için ön dişli kapağını da yerinden sökmek gerekmektedir.

Normal şartlarda, her motosikletin avadanlığında; debriyaj ayarı yapmak için gerekli tüm takımlar mevcuttur.

Motosiklette vitese geçerken motosiklet kasılırsa veya titreme yaparsa ya da motorun devrine göre hızlanmayı sağlayamazsa, vites geçişleri yapıldığında; kemikleşme artıyorsa debriyaj ayarlaması gerekmektedir.

Ayarlamalar sırası ile

-İlk olarak lastik toz kapağını geriye doğru çekmelisiniz.

-Sonra, Kontra somununu yavaşça gevşetin.

-Motosiklette ayar vidası çok fazla bir şekilde aşınmışsa; yani gevşek kalmışsa, debriyajı biraz daha öne almalısınız.

-Sonrasında motosikleti çalıştırın ve motoru çalıştırarak tecrübe edin.

-Tüm bu ayarlamalardan memnun kalmazsanız; motosikletteki debriyaj telinin motor bloku bağlantısını tekrardan kontrol edebilirsiniz.

Debriyaj Ayarlaması Sonrasında Motordaki Değişiklik

Tüm işlemler yapıldıktan sonra motosiklette, debriyajı bıraktığınız zaman vitesler arası geçişler birbirine değmeden yumuşak olmalıdır. Motosiklet çalıştıktan sonra; motor keskin ve net bir şekilde çalışmalıdır.

Motosiklette debriyaj çekili olmadığı zaman; yani motor gücü ile şanzıman birbiriyle bağlıyken tüm gücü kayıpsız aktarmalıdır.

Debriyaj Ayarlaması Düzgün Yapılmadıysa Neler Olur?

Hatalı yapılan ayarlamalar sonucunda;

Motorun tüm gücünü lastiğe aktarılamaz. Motosikletin balataları yıpranır ve sonunda balatalar yanar.

Motosiklete bindiğiniz zaman; birinci viteste çalıştırdığınızda, motosiklete gaz vermeden önce rölantisi kesintili olur ve devamlı bir çekiş olmaz.

Debriyaj Kavraması Nedir?

Debriyaj kavraması; motosiklette manetin küçük bir bölümünde başlamalı veya bitmelidir. Ve tüm manete tamamen yayılmamalıdır. İyi bir debriyaj sürücüyü yormaz. Eliniz yoruluyor veya ağrıyorsa debriyajınızı kontrol etmekte fayda var.

İyi Bir Debriyaj Ayarı Nasıl Olur?

Debriyaj ayarlamasını yaptıktan sonra motosikletten çok fazla bir verim bekleriz. Başarılı bir şekilde yapılan debriyaj ayarlaması motosiklet sürücüsünü asla yormaz. Çok yumuşak ve konforlu bir sürüş sağlar. Sürücülerin eli veya kolu çok fazla ağrıyorsa mutlaka debriyajda bir sorun var demektir. En kısa sürede tekrar ayar yaptırmalarında fayda vardır.

Bir yanıt yazın

Yorum ekle